Iværksætteri – Indtjening via Stock fotos

lkm4

At være professionel fotograf handler i stor udstrækning også om iværksætteri. Man er jo i sidste ende sin egen virksomhed – og det er uanset om man ejer et fotostudie eller arbejder som freelance fotograf. Hvis du går med tanker om at tjene lidt ekstra penge på dine fotos, så vil det bestemt ikke være en dårlig idé at tage et kig på de mange hjemmesider med såkaldte ”Stock” fotos. Der er nemlig penge at tjene ved at sælge dine fotos til disse sider – hvis man da ellers griber det rigtigt an. For andre gode råd og tips, så kan du også prøve at besøge Nyhedspatruljen

Karriere og indtjening

Reglerne

Hvis du har fået blod på tanden efter at have læst dette, så skal du allerførst lære reglerne at kende mht. til salg af fotos til Stock. Her skal du især være opmærksom på, at markere at du ikke tillader dine billeder bliver brugt til marketings formål. Der er jo ikke meget ved at se ens gamle mor i en online tilbudsavis – bare fordi du glemte at specificere hvad dit foto må anvendes til. Når du ønsker at sælge dine fotos til Stock, så skal du desuden også også være bekendt med disse regler: 

  • På trods af at Danmark er et forholdsvist liberalt land, hvor man typisk har lov til at fotografere personer der befinder sig på offentlige områder; så vil det dog altid kræve personens samtykke, hvis man ønsker at anvende fotoet som Stock foto. Hvis der er tale om en mindreårig person, så skal man til gengæld have tilladelse fra forældrene. 
  • Det samme gælder i øvrigt også for kendt arkitektur, kunst, design og ikke mindst registrerede varemærker. Her vil der kræves en særlig tilladelse for at kunne anvende fotoet til Stock.   

Kan man virkelig tjene penge på denne måde?

Iværksætteri som fotograf handler jo først og fremmest om at tjene penge på dine fotos. Men hvor meget kan du realistisk set regne med at tjene på dine Stock photos? På de store udenlandske Stock-sider skal du som tommelfingerregel altid sende adskillige fotos i høj opløsning afsted – der efterfølgende så skal godkendes. Når du så har fået et foto godkendt, så vil du herefter modtage penge på din konto når dit billede downloades. Hvor meget du får udbetalt per download kan dog variere vildt – fra 1.50 kr. helt op til 700-800 kr. Gennemsnitsbeløbet vil dog typisk ligge et sted mellem 12-15 kr. så ja, der er bestemt penge at tjene som fotograf på denne måde.

 fotoudstyr

Vær derfor kvalitetsbevidst

Iværksætteri drømmen som fotograf er derfor absolut virkelig, hvis du ønsker at tjene penge via Stock fotos. Når dette så er sagt, så skal du alligevel være utroligt kvalitetsbevidst i forhold til de fotos du indsender til Stock hjemmesiderne. Ellers vil de bestemt ikke blive accepteret. Sørg derfor for at undgå klumrefejl, såsom manglende ringe billedopløsning, dårligt fokus, beskidte linser, dårlig komposition og kedelige farver. Når dette så er sagt, så er salg af fotos til Stock bestemt ikke en ringe måde at tjene lidt ekstra penge på dine smukke fotos. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *